Η τοπική κουζίνα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στην Ελλάδα, καθώς έχει ενσωματώσει υλικά και συστατικά από την φημισμένη Θρακιώτικη κουζίνα αλλά και απο τις γαστρονομικες παραδοσεις όλων των λαών που έχουν εγκατασταθεί εδω στη διάρκεια του χρόνου.
Έτσι ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τις περίφημες ντόπιες πίτες, τα αλλαντικά της περιοχής όπως ο καβουρμάς και τα ζυμαρικά των συλλόγων γυναικών όπως οι γιουφκάδες, τα γαλακτοκομικά με τις παραδοσιακές συνταγές, τα ντόπια κρέατα, τα παραδοσιακά πιάτα, τα μοναδικά γλυκά του κουταλιού αλλά και τα διάσημα ψάρια και θαλασσινά του Θρακικού πελάγους.
Το σπουδαιότερο όμως τοπικό προϊόν είναι το λάδι που παράγεται από τον υπεραιωνόβιο ελαιώνα της Μάκρης.
Πολύ καλές ψαροταβέρνες αλλά και χασαποταβέρνες, μοντέρνα all-day στέκια και βέβαια, εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και γλυκά φτιάχνουν το γευστικό χάρτη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.